Examen Detectie

De examens Detectie

Behaal detectie certificaten op vijf niveaus!

Bij de Nederlandse Speur en Detectie Bond kan je met jouw hond op vijf niveaus examen doen, van Beginner tot Guru. Voorafgaand aan het eerste niveau doorloopt een cursist eerst met zijn of haar hond een geurproef volgens het 5x5x5 systeem (5 geuren, 5 boxen, 5 herhalingen). Bij succes, mag de cursist aan examens deelnemen. Examen worden georganiseerd door één van de aangesloten hondenscholen en worden beoordeeld door de Nederlandse Speur en Detectie Bond.

Elk examen bestaat uit drie verschillende onderdelen. Per niveau worden de oefeningen binnen elk onderdeel steeds uitdagender. Door de diversiteit in de verschillende oefeningen, is elke hond wel ergens goed in en is het leuk om samen te trainen. Bekijk hieronder de eisen voor elk certificaat per verschillend onderdeel.

certificaat detectie

Hoe werkt een examen?

Een examen wordt door de hondenschool zelf afgenomen op de eigen locatie. Voorafgaand aan het examen geeft de instructeur aan de cursist aan welke oefening er precies gedaan moet worden. Tijdens het examen, voert de cursist samen met zijn of haar hond de oefening zelfstandig uit.

De instructeur filmt de oefening en stuurt deze op naar de Nederlandse Speur en Detectie Bond. Daar wordt de oefening door één van onze experts beoordeeld en van feedback voorzien. Wanneer de cursist een voldoende resultaat heeft behaald, ontvangt hij of zij een certificaat voor dit niveau.

Elk niveau bestaat uit drie verschillende onderdelen. Om een volledig certificaat te halen, dient de cursist alle onderdelen met een voldoende resultaat af te sluiten. Indien slechts één of enkele onderdelen voldoende worden afgesloten, ontvangt de cursist een deelcertificaat.

Vrijstelling & Instromen

In principe stroomt elke cursist op het eerste niveau in. Echter, wanneer je op jouw hondenschool cursisten hebt die al volgens een ander systeem certificaten hebben behaald en op een hoger niveau actief zijn, kan je een verzoek indienen om op een hoger niveau in te stromen. Wij maken hierbij gebruik van een examen waarbij wij het niveau bepalen. Daarna ontvang je een certificaat van het huidige niveau volgens de Nederlandse Speur en Detectie Bond. De kosten voor een beoordelingsexamen zijn 25 euro.

detectie examen detectie examen detectie examen

Examen detectie: 5 niveaus

Bekijk hieronder alle niveaus van een examen detectie met jouw hond door de Nederlandse Speur en Detectie Bond:

examen detectie

Een examen organiseren?

Hoe organiseer je een examendag?

Als hondenschool kan je vanaf niveau 1 een examendag organiseren. De Nederlandse Speur en Detectie Bond komt tijdens de examendag alle ingeschreven cursisten keuren. De kosten voor een examendag zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de reistijd. Aangesloten hondenscholen mogen niveau 1 en 2 ook middels een video laten beoordelen door de Nederlandse Speur en Detectie Bond. Een video met een examen kan worden ingediend door een aangesloten hondenschool.

Eisen voor een examen detectie:

  • Hondenschool is aangesloten bij de Nederlandse Speur en Detectie Bond.
  • Cursist voldoet aan de eisen van het te behalen examen.
  • De bond neemt het examen af of een video wordt opgestuurd (tm niveau 2).
  • Hond heeft de geurproef behaald.


Na slaging van het niveau zal de Nederlandse Speur en Detectie Bond een certificaat uitgeven. Deze is landelijk geregistreerd. Daardoor is het ook mogelijk om tussen hondenscholen te wisselen en jouw certificaat te behouden.

Aanvragen examens detectie

Meer informatie?

Wil je meer weten over de examens voor Detectie? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.