Examen Speuren

De examens Speuren

Behaal speur certificaten op vijf niveaus!

Bij de Nederlandse Speur en Detectie Bond kan je met jouw hond op vijf niveaus examen doen, van Beginner tot Guru. Voorafgaand aan het eerste niveau doorloopt een cursist eerst met zijn of haar hond een geurproef met de basis van het speuren. Bij succes, mag de cursist aan examens deelnemen. Examen worden georganiseerd door één van de aangesloten hondenscholen en worden beoordeeld door de Nederlandse Speur en Detectie Bond.

Elk examen bestaat uit een uit te werken spoor van een spoorloper. Op het spoor zijn meerdere voorwerpen te vinden. Afhankelijk van het niveau wordt het spoor steeds moeilijker qua uitwerking. Bekijk hieronder de eisen voor elk certificaat per verschillend onderdeel.

certificaat detectie

Hoe werkt een examen?

Een examen wordt door de hondenschool zelf afgenomen op de eigen locatie. Voorafgaand aan het examen geeft de instructeur aan de cursist aan welke oefening er precies gedaan moet worden. Tijdens het examen, voert de cursist samen met zijn of haar hond de oefening zelfstandig uit.

Tijdens het examen wordt door de hondenschool een keurmeester uitgenodigd van de Nederlandse Speur en Detectie Bond. Deze komt de combinatie tijdens het speuren beoordelen.

Elk niveau bestaat uit een uitgelopen spoor door een spoorloper. Per niveau worden er verschillende eisen gesteld aan het uitlopen van het spoor zoals een tijdslimiet, het vinden van voorwerpen op het spoor en de manier van uitwerken.

Vrijstelling & Instromen

In principe stroomt elke cursist op het eerste niveau in. Echter, wanneer je op jouw hondenschool cursisten hebt die al volgens een ander systeem certificaten hebben behaald en op een hoger niveau actief zijn, kan je een verzoek indienen om op een hoger niveau in te stromen. Wij maken hierbij gebruik van een examen waarbij wij het niveau bepalen. Daarna ontvang je een certificaat van het huidige niveau volgens de Nederlandse Speur en Detectie Bond. De kosten voor een beoordelingsexamen zijn 25 euro.

speuren examen speuren examen speuren examen

Een examen speuren organiseren?

Hoe organiseer je een examendag?

Als hondenschool kan je vanaf niveau 1 een examendag organiseren. De Nederlandse Speur en Detectie Bond komt tijdens de examendag alle ingeschreven cursisten keuren. De kosten voor een examendag zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de reistijd.

Eisen voor een examen detectie:

  • Hondenschool is aangesloten bij de Nederlandse Speur en Detectie Bond.
  • Cursist voldoet aan de eisen van het te behalen examen.
  • Hond heeft de geurproef Speuren behaald.


Na slaging van het niveau zal de Nederlandse Speur en Detectie Bond een certificaat uitgeven. Deze is landelijk geregistreerd. Daardoor is het ook mogelijk om tussen hondenscholen te wisselen en jouw certificaat te behouden.

Aanvragen examens detectie

Meer informatie?

Wil je meer weten over de examens voor speuren? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.