Wedstrijden Detectie

Detectie Wedstrijden Info

Line-up

Elke wedstrijd begint met een line-up waarbij in een wisselend aantal objecten een aantal geurbronnen is weggelegd.

Area Search

Het tweede onderdeel is een area search waarbij een ruimte van wisselend formaat moet worden afgezocht.

Mystery Search

De Mystery Search is elke wedstrijd anders. Zo weet je nooit helemaal wat je kan verwachten en hou je altijd een uitdaging!

Wedstrijd info detectie

Indeling van de wedstrijden detectie

Wedstrijden die worden georganiseerd onder de vlag van de Nederlandse Speur en Detectie Bond bestaan altijd uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is een line-up waarbij in een wisselend aantal objecten een aantal geurbronnen is weggelegd, eventueel met verleiding. Uiteraard is het aantal geurbronnen en verleidingen voor alle deelnemers van hetzelfde niveau gelijk.

Het tweede onderdeel is een area search waarbij een ruimte van wisselend formaat (afhankelijk van de locatie) moet worden afgezocht. In de ruimte is een aantal geurbronnen weggelegd, welke door de hond moeten worden verwezen. Afhankelijk van het niveau is het aantal bronnen vooraf bekend bij de handler. Daarnaast moet vooraf een zoekplan worden verteld aan de keurmeester.

Het derde onderdeel is een mystery search. De informatie van deze zoeking wordt door de wedstrijdleiding niet vooraf bekend gemaakt. Mogelijke voorbeelden van dergelijke zoekingen zijn een vehicle search of een zoeking in een volledig donkere ruimte. Uiteraard staat bij het bepalen van de mystery search de veiligheid van hond en geleider voorop.

Detectie Wedstrijden NL

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de wedstrijden. Heb je zelf een andere vraag? Gebruik dan het formulier onderaan de pagina om deze aan ons te stellen.

Tijdens een wedstrijd zoek je als geleider uiteraard naar de geur die jouw hond heeft aangeleerd. De voorkeur heeft om uit een van de geuren van de bond mee te doen. Echter wanneer de organisatie dit toelaat, kan een hondenschool een andere geur toelaten. Dit is wel geheel afhankelijk van het aantal deelnemers en geuren of daar ruimte voor is. Een hond kan op maximaal 1 geur van de bond deelnemen en meerdere geuren aanleren is dus niet toegestaan. De meeste standaardgeuren zullen door de wedstrijdleiding verzorgd worden, wanneer je op een meer exotische geur zoekt, kan mogelijk worden gevraagd om deze zelf ter beschikking te stellen.

Bij inschrijving voor de website geef je als geleider je geur door. Uiteraard is het tijdens een wedstrijd niet toegestaan om illegale substanties te zoeken.

Tijdens de wedstrijden is er een beginnersgroep en een gevorderdengroep. Het niveau van de beginnersgroep is gericht op honden die examen hebben gedaan voor niveau 1 (beginner) of niveau 2 (advanced). Honden vanaf niveau 3 (Expert) en hoger nemen deel aan de gevorderdengroep. Voor beide niveaus is er een aparte prijsuitreiking.

Per onderdeel kunnen 100 punten worden toegekend door de jury. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het STAR systeem en gelet op zaken zoals de verwijzing, de samenwerking tussen hond en geleider en de juiste vorm van beloning van de hond door de geleider.

De gemiddelde score van de drie onderdelen bepaalt de uiteindelijke eindscore per combinatie. Bij een gelijke stand gaat de winst naar de combinatie met de hoogste maximale score per onderdeel.

Deelnemen aan de wedstrijden detectie

Meedoen met de wedstrijden!

Voor deelname aan de wedstrijden van de Nederlandse Speur en Detectie Bond moet je lessen volgen via een aangesloten hondenschool bij de Nederlandse Speur en Detectie Bond. Kijk hieronder voor alle eisen aan deelname van de detectie wedstrijden.

Eisen voor deelname aan wedstrijden:
  • Lidmaatschap Nederlandse Speur en Detectie Bond
  • Logboek Nederlandse Speur en Detectie Bond
  • Minimaal niveau 1 certificaat Nederlandse Speur en Detectie Bond
wedstrijden detectie

Nederlands Kampioenschap Detectie

Jaarlijks kampioenschap detectie

Doe mee!

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Speur en Detectie Bond een Nederlands Kampioenschap Detectie. Om deel te kunnen nemen moet je minimaal 3 wedstrijden van de Nederlandse Speur en Detectie Bond in 1 klasse hebben gelopen. Deze 3 wedstrijden moeten met een voldoende zijn behaald. Deelname aan het Nederlands Kampioenschap gaat op uitnodiging. Deze worden rond eind oktober verzonden. Deelname aan het NK Detectie is niet verplicht.

Nederlands Kampioenschap Detectie

Sponsor wedstrijden

Onze wedstrijden worden gesponsord door Kronch. Zij verzorgen niet alleen leuke prijzen voor de wedstrijden, maar maken het ook mede mogelijk dat wij wedstrijden kunnen organiseren door sponsoring van materialen.

Kronch logo

Meer weten?

Wil je meer weten over de wedstrijden? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Op verzoek sturen we je ook het volledige wedstrijdreglement door